Mavic 3 Cine - pro a proti

« zpět

MAVIC 3 Cine – PRO A PROTI

Létám s drony od dob Phantoma 3 … tedy již 8 let. Postupně u mne přistálo skoro všechno, co DJI ve střední a vyšší třídě dronů pro tvorbu obsahu vyprodukoval. Něco hned zase odfrčelo dál, Phantom 4 Pro třeba vydržel 5 let a Inspire 2 u mne parkuje pořád.

S Phantomem se opravdu necestuje dobře. I když se mnou projel Namíbii, JAR, Zimbabwe, Sri Lanku a další destinace, výhody skládacích dronů jsou veliké a já se dlouho poohlížel, co dál. P4Pro jsem poslal do důchodu a po vydání zásadně aktualizovaného firmware 0700 jsem pořídil Mavic 3 ve verzi Cine. Cena pekelná, nesmyslná, dlouho nedodělaný firmware, rozporuplné recenze … přesto jsem ho vzal. Primárním požadavkem bylo mít stroj s maximální možnou kvalitou výstupů při zachování vlastností cestovního dronu… A jaké mám po 6ti měsících používání dojmy?

Rozporuplné.

Třeba se vám bude můj rychlý přehled důležitých vlastností nebo funkcionalit hodit. Asi jsem náročnější, než je obecný standard, ale řekl bych, že jsou nároky adekvátní požadované ceně. Výrobce Mavic 3 řadí do professional imagery třídy, já spíš někam do současné (2021/22) „prosumer“ úrovně, obzvlášť u standard verzi. Cine verze je někde nad prosumer, ale do profi se nevejde, snad jen cenou.         

Hodnotící škála: 1 – katastrofa, nefunkční; 2 – průser, skoro nepoužitelné; 3 – nasírací – výpadky funkce nebo použitelné jen v nouzi; 4 – otravné, použitelné, ale se skřípěním zubů; 5 – nedomyšlené ale použitelné; 6 – použitelné, ale mohlo by být lepší; 7 – funkční, nepatří do profi třídy; 8 – dobré, ale dobře je za 3, poloprofi; 9 – velmi dobré, jen tak dál; 10 – paráda, maximální spokojenost

Co se mi líbí nebo s čím jsem spokojen:

  • Přenositelnost, cestování s dronem - 9; na desítku má nárok Air2S...

  • Rychlost startu9; včetně navázání spojení s GPS a řídící stanicí. Drona je možno poslat do vzduchu v řádech desítek sekund od rozhodnutí, tedy vybalit, rozložit a zapnout . Nejotravnější je šroubovat páčky na joysticky u RC Pro (jde řešit jiným uložením, kde je víc místa a není třeba páčky demontovat), taky mohli přibalit jeden pár navíc, hledat to v trávě je peklo.

  • Stabilita letu, spojení, odolnost proti rušení9; často létám v průmyslovém prostředí, všude plno kovových konstrukcí, komunikačních spojů, vysokonapěťových kabelů … zatím zcela bez problémů. Kde Phantom i přes zdvojený kompas už protestoval nebo driftoval, M3 nevykazuje známky zmatení. Spojení (Ocusync 3+) s RC Pro drží, stejně tak stabilita visu i nad ocelovou střechou uprostřed příhradové konstrukce z ocelových nosníků.

  • Délka letu, letové vlastnosti, hlučnost8; žádný dron typu koptéra nebude úplně tichá, ale M3 je z celé produktové řady asi nejtišší. Což je dobře, čím méně pozornosti dron vzbuzuje, tím lépe. K letu nemám připomínek a doba letu reálně okolo 30ti minut (s malou rezervou) je velmi slušná. S 3-mi bateriemi + autonabíječkou je doba letu dostatečná na většinu mých stávajících potřeb, od hyperlapse po inspekce. Odolnost proti větru je větší, než bych čekal a s výbornou stabilizací s až 45° korekcí tak není problém s prací i v silném větru – samozřejmě je to riziko, ale to si každý musí zvážit sám.

  • Antikolizní systém – bez hodnocení; M3 je vybaven systémem APAS 5.0 s čidly ve všech směrech možného pohybu a podle testů na YT je opravdu dobrý. Mezi kmeny palem kličkuje statečně … Já ho nezkoušel. Nemám na to koule, každopádně s dráty el.vedení bych neriskoval a ani na vyhnutí se holým větvím bych nespoléhal …a U DJI je vždy nějaké avšak…viz níže.

  • Stabilizace (gimbal) – 8; stabilizace je opravdu velmi slušná, není problém používat dlouhé expoziční časy v řádech sekund. Samozřejmě za bezvětří, ale 4 sekundové a delší expozice jsou zcela reálné a z řady snímků lze vybrat několik dostatečně ostrých. Po vypnutí dronu se gimbal zamkne a zámek obvykle vydrží manipulaci s dronem až do nasazení krytky. Obvykle se ale uvolní při výměně filtrů.

  • Šum, ISO, teleobjektiv – 7; teleobjektiv a digitální zoom nemá nic společného s foto zaměřením. Na vizuální inspekce z bezpečné vzdálenosti je více než použitelný a pro mne určitě přínosem… šum hlavního snímače je na úrovni někde mezi 4/3“ a 1“palcovými senzory, 6400 u M3 vs 25 600 u Inspire 2 naznačuje, je výstup bude o něco horší, než umí kamery Olympusu nebo X5S na Inspire 2. Za mne je ale použitelnost za šera, kdy jsou krátce k dispozici ty nejhezčí barvy a ve spojení s dobrou stabilizací slušná a v podstatě splnila očekávání. V upgrade na fw 0900 DJI vyřešil problém s purpurovou barvou a k barevnému podání v této kategorii nemám připomínek.

  • RC Pro ovladač – 8; zpracování, jas a velikost displeje, ovládání je pro mne vyhovující, výdrž na baterie je rovna cca 10ti výměnám baterií v M3. Stabilita spojení s M3 i za složitějších podmínek výborná. Výstup na HDMi umožňuje za letu feed 1080@60fps, což splňuje požadavky na live broadcasting. Stejně sebou tahám 3 baterie, tak mi trochu větší ovladač nevadí.

  • Hyperlapse - 8; za vhodných podmínek a díky slušné letové době umí M3 pořídit dostatek snímků pro vytvoření hyper(time)lapse. Díky dgn je možno v raw editorech upravit nebo i opravit (jasy / stíny) snímky a složit působivé zrychlené video. M3 generuje i své vlastní hyper(time)lapse video, ale to tvoří z jpg souborů. Na náhled OK. 

  • Systém ND filtrů - 8; Jednoduché a rychlé nacvaknutí, pro video nezbytné i přes clonu 2,8 - 11. 

Co považuju za nedotažené:

  • Video schopnosti – 7; verze Cine má na papíře vše, co potřebuji nebo využiji. ProRes k editaci, D-log i HLG. 4K (DCI) ve 120sn/sec … 5,1K @ 50sn/sec, 1 TB SSD úložiště. Jenže všude nějaké „avšak“.  Softwarová výbava a různé asistenční systémy nefungují tak, jak by se zákazník ze specifikací snad mohl domnívat. Zapomeňte na  ně, pokud máte nastaven (firmware 0800) ProRes jakémkoliv režimu, 5.1K nebo při 120fps ... nasazení ND filtrů také automatiku limituje, ale to bych mu neměl za zlé. Ani nečekám, že další iterace firmware něco vyřešila, tady bude chybět výpočetní výkon. Pokud si chci ulehčit život a použít třeba Spotlight, tak jen v H.265 + D-log v DCI a 60Hz max. No taky se dá, ale je to mrzení.
  • DJI Fly App – 6; Appka byla vyvinuta pro hobby třídu, v profi není třeba vše maximálně zjednodušovat, právě naopak, spíše nabídnout detailní možnosti nastavení a ovládání. Toto není stroj pro začínající hobíky… čekal bych spíše odladěné Go4.   
     
  • Záznam a download dat – 6; SSD 1 TB je fajn. Jenže je pevnou součástí hardware. Ono to vypadá, že je to dostatečná kapacita, ale ProRes HQ je ve 4k/50 tak na 80minut  záznamu. MicroSD je k dispozici pro H.264/265. Stahovat 1TB do laptopu na přenosný disk...nějaký čas zabere. Osobně bych preferoval záznam na CF Express B karty, které rychlostí zápisu odpovídají požadovanému datovému toku.

  • Objektiv 24mm - 5; Hlavní objektiv považuji za zklamání. Výkyvy v kvalitě sestavení na úrovni od nepoužitelný po výborný, ztráta ostrosti směrem k okrajům pole výrazná. Dokonce tak, že někteří profesionálové absolvují raději  několik kol reklamací a výměn, aby našli jakžtakž slušný kus. No ono se není čemu divit, porovnejte sklo pro bezzrcadlovku Olympus nebo třeba X5S kameru Inspire 2 se stejným 4/3 snímačem a tou kostkou na M3, tak se divím, že to kreslí alespoň takto. Nejlepší výsledky podává kolem f4-5,6. Snažte se držet v tomto rozsahu. Vinětaci lze slušně potlačit  v postprocesu. Osobně bych opět uvítal spíš 28mm nebo i více. Méně deformací, lepší ostrost a poodletět se dá vždycky.

  • Teleobjektiv  s 1/2" snímačem  - 6; a ohniskovou vzdáleností 162mm (FF přepočet) je vlastně samostatná kamerka, integrovaná v hlavní kameře. Ideální pro inspekce všeho druhu. Video i 4K za slušných podmínek je použitelné, obzvlášť díky podání prostoru. Na slušné foto 12 Mpix a optika z mobilu  nestačí, ale (!) lze zkusit skládané pano, změnšit a doostřit a něco se použít dá.       

Z hodnocení je vidět, že úplný průser M3 není a s každým novým firmware se užitné vlastnosti  zlepšují. S optikou je třeba se smířit, i když to bolí. I2 to prostě nikdy nebude, ale to ani není třeba - I2 je zcela profesionální stroj pro projekty, kde se vyplatí. Pro projekty, kde se nechodí pěšky. 

M3 umí to, co stroje s 1" snímačem neumí moc dobře - má lepší dynamický rozsah, lepší zvládnutí šumu, použitelnějsí vysoké ISO a noční foto, hyperlapse...a je nenápadný - takže ano, je třeba se s ním naučit zacházet a vytáhnout z něj maximum. Doufám, že se mi to bude dařit.

Martin     

 

Počet komentářů celkem: 0


NAŠI KLIENTI
Veolia Energie ČR, a.s. | Národní památkový ústav | UPOL | Olterm & TD Olomouc | Wellness & Spa Boutique Hotel Villa Memories | realitní společnosti | Ateliér Polách & Bravenec| AERAS s.r.o. ... a další

webové stránky od r3d.cz